Af formand
Christian G. Jensen


Mail: alleenlund@gmail.com

Telefon: 23 26 96 25

Generalforsamling... datoen er sat!


Så har vi fået en dato i kalenderen for årets generalforsamling. Det bliver mandag den 7. juni I Velas-huset i Søften. Klokken 18:00 spiser vi sammen, og klokken 19:00 går generalforsamlingen i gang. Ægtefæller er også velkomne. Du tilmelder jer her: Tilmelding generalforsamling.
 
Husk at medbringe Corona-pas og mundbind/visir – det kan vi desværre ikke komme udenom.
 
At holde generalforsamling i en Corona-tid kalder på, at vi prøver noget nyt. Derfor er vi ved at undersøge, om vi kan få et par stykker til at debattere klima med os. Ligeledes vil jeg tilstræbe, at beretningen bliver kortere, end den plejer. På den årstid kan vi jo risikere, at solen skinner fra en skyfri himmel udenfor. Beretningen bliver dog med de vante elementer, hvor vi kigger tilbage på året, der er gået – og en smule frem på året, der kommer.
 
Valg til bestyrelsen
I år er følgende bestyrelsesmedlemmer på valg:
 
Christian Højgaard Weigelt
Christian Therkildsen
Morten Schnack
Theo Van Diepen.
 
Alle fire ønsker at fortsætte det gode arbejde i bestyrelsen, men hvis du har lyst til at stille op, skal du ikke holde dig tilbage. Det er sådan demokratiet fungerer. 



 


Landbrugsudspil - der skal friske penge i spil

Regeringen har fremlagt sit landbrugsudspil, og der bliver i disse dage forhandlet om det på Christiansborg.
Som erhverv har vi frygtet noget, der var værre, men der er et par store knaster, som kan få stor betydning for landbruget.
 
Finansiering af klimatiltag
Målet er, at der skal udtages 88.500 hektar lavbundsjord. Regeringen lægger op til, at udtagning af lavbundsjord skal ske gennem frivillighed og med fuld erstatning, men hvis pengene tages fra EU-midlerne, er det som at fodre hunden med dens egen hale. Det er helt urimeligt og skævvrider konkurrencen i EU til skade for danske landmænd. Hvis det skal give mening for lodsejerne at udtage lavbundsjord, kræver det friske penge og en erstatning, der ikke er betalt med ’egne midler’.

Dele af EU-støtten skal også gå til grønne initiativer på den enkelte bedrift gennem de grønne eco-schemes. Når en dansk landmand får 100 kroner i EU-støtte, er udspillet, at de 20 kroner skal gå til grøn omstilling. For en konventionel griseproducent er der ikke mange eco-schemes at hente. Det er et problem. Hvorfor skal landbruget betale den grønne omstilling? Der skal flere friske penge i spil.

Flere efterafgrøder
I regeringens udspil er der også – inden for et par år - krav om flere efterafgrøder for at reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet. Det er en kæmpe udfordring med et ensidigt fokus på kvælstof, da der også er en lang række andre faktorer, som presser vandmiljøet. Desuden er det en umulig opgave for os at fortsætte med at plastre vores marker til med efterafgrøder. Det betyder mindre vintersæd og en fortsat kamp mod datotyranniet. Det giver ikke mening.
 
Ja tak til et bredt forlig
Jeg håber forhandlingerne bærer frugt, og at vi får en bred aftale hen over midten, så resultatet ser anderledes ud, når den endelige aftale er på plads. En bred aftale vil klart være til landbrugets bedste.



 


 

StorAarhus - hjælp til høringssvar


Alle medlemmer i vores forening, der er berørt af pesticid-indsatsplan StorAarhus, har i denne uge fået tilbudt 1 times rådgivning og hjælp til at skrive et høringssvar. Jeg vil opfodre dig til at benytte tilbuddet, for det kan godt som landmand være svært at få ens bekymringer omsat til skrift. Så tag fat i Eja Lund, så vi får så mange høringssvar ind inden fristens udløb den 4. juni.


 

Åbent Landbrug - vil du være vært?

 

Åbent Landbrug er en vigtig del af vores imagepleje. Ved at åbne dørene kan vi vise – og fortælle om – hvordan et landbrug fungerer og ser ud i dag. Har du lyst til at være vært ved Åbent Landbrug den 19. september kl. 10-16, skal du kontakte Hanne Hjortshøj Østergaard på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller telefon: 30 92 62 72. Hvis du har spørgsmål, kan hun også besvare dem.

Når du har tilmeldt dig, får du tilsendt et link fra Åbent Landbrug-teamet hvor du i et enkelt set-up kan bidrage med din viden om gården og produktionen til gårdsiden på bookingportalen, hvor gæsterne melder sig til.

I år kan du som vært vælge mellem to koncepter:
 
Åbent hus: Er i stil med det klassiske event med forskellige aktiviteter for gæsterne. Gæsterne booker sig ind i et af de to tidsrum 10-13 eller 13-16. Du har mulighed for at foreslå et max antal gæster pr. tidsrum (dog afhængig af de til den tid gældende Corona-restriktioner og øvrige forhold)
 
Rundvisning: Du viser grupper af 10-25 personer rundt på gården kl. 10.00, 11.30, 13.00 eller 14.30. Bookingportalen regulerer antallet af gæster pr. rundvisning i forhold til den ønskede størrelse på gruppen.



 


Multifunktionel jordfordeling i Aarhus Ådal


Af næstformand Poul Jakob Bønløkke
 
Aarhus Kommune er ved at undersøge interessen for en større frivillig jordfordeling i området omkring Aarhus Ådal, der sammentænker landbrug med miljø- og naturinteresser. Landbrugsstyrelsen er nu gået i gang med den ejendomsmæssige forundersøgelse for at få et overblik over, hvor realistisk det er at gennemføre projektet. 
 
Som led i projektet er et klima-lavbunds-projekt i Maden syd for Borum, hvor man i et område har mulighed for at udtage kulstofholdig lavbundsjord, ekstensivere driften og hæve vandstanden til et mere naturligt niveau. Det kan binde naturen sammen til større enheder, der for eksempel kan græsses med husdyr. I Maden er der også mulighed for at indrette området til vandparkering, hvor man ved skybrud kan holde på store vandmasser i en kort periode, og derved forebygge oversvømmelser i Aarhus midtby.

Landboforeningen har været inddraget i processen, og det har været vigtigt for os med en forundersøgelse. Det er et spændende projekt med mange muligheder, hvor målet er at sammentænke landbrugsdrift med udvikling af natur, klimasikring og rekreative områder. Det er positivt, at Landbrugsstyrelsen og kommunen kommer rundt for at høre, hvilke ønsker, muligheder og idéer vi lodsejere har for vores ejendomme og området. Det er frivilligt, om du ønsker at deltage, men det kan være en god idé at tage dialogen. 

 


 


Så er det nu... søg et landmandslegat

 
Er du ’særlig flittig’ eller har du været ude for uheld, sygdom eller på anden måde har været i nød? Så kan du søge et legat i Favrskov Kommune.
 
Kommunen ønsker at nedlægge legatet og skal have uddelt den resterende kapital i portioner på 30.000 kr. For at kunne lukke legatet mangler kommunen at uddele 16 legat-portioner.
 
Du kan læse mere om legaterne her: Landmandslegater | Favrskov Kommune
 


 


Under de mørke skyer...


Vi kan som erhverv godt føle, at der går en sky for solen - især når vi følger med i samfundsdebatten. Så er det, vi skal være stolte af det, vi laver. Går du en tur her i det kronjyske lige nu, har du udsigt til nogle fantastisk flotte afgrøder. Har du også øje for det dyreliv, der er på din ejendom, er der endnu mere at glæde sig over lige nu. Her på Alleenlund behøver jeg ikke at anstrenge mig for at se ænder, gæs, fasaner, agerhøns, vibe, stær, rød glente, ræv, hare, råvildt og krondyr på trejf. Husk nu at nyde den flotte årstid.  

Rigtig god Kr. Himmelfartsferie.
 /Christian


PS. Jeg håber, vi ses til generalforsamlingen.


 


Besøg vores Facebook side


Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02