Afgørelsen i Beder-sagen står ved magt
Sagen om erstatning til de syv lodsejere omkring Beder, som fik påbud om ikke at bruge pesticider på deres jord, er endelig slut. Kommunen går ikke videre til domstolene med sagen. Det betyder, at Overtaksationskommissionens afgørelse om erstatningens størrelse står ved magt, og at de fem største af ejendommene skal have en større erstatning, end kommunen havde tilbudt. Jeg er utrolig glad og lettet over, at fagligheden og retfærdigheden har sejret, og at vi nu kan sætte et stort punktum i erstatningssagen. Det er også nødvendigt på det menneskelige plan. Det har været en stor belastning for lodsejerne at skulle kæmpe så længe for at få en rimelig erstatning. Sagen kunne og skulle dog have været afsluttet langt tidligere, men jeg er glad for, at Aarhus Kommune nu accepterer kendelsen fra Overtaksationskommissionen. Helt færdige med Beder-sagen er vi dog ikke. Retssagen om lovligheden kører fortsat. Den er berammet i Vestre Landsret, og vi håber og tror, det bliver 1. halvår af 2022.
|
|
Grisenoteringen er helt i bund
Ingen havde forestillet sig, at vi skulle ende der, hvor vi er nu. Priserne på grise er helt i bund. Det er dybt problematisk og særlig hårdt for de griseproducenter, der sender smågrise til Europa. Overproduktionen af grisekød giver anledning til, at vi hver især forholder os til, hvordan vi bedst muligt kan gøre os uafhængig af markedets nedture. Det er også vigtigt, at vi er opmærksomme på hinanden lige nu – og åbne for at finde løsninger. Måske er din nabo eller en tæt bekendt i en vanskelig situation, hvor han ikke kan komme af med sine grise og ikke ved, hvad de skal ske med dem. Det er barskt, og vi er nødt til at stå sammen og hjælpe hinanden, så godt vi kan.
|
|
PFOS-sagen
Tidligere på året kom det frem, at borgere i Korsør havde spist kød fra kvæg, der var forgiftet med PFOS, og at 118 af borgerne selv var forgiftet med fluorstoffer. I september udpegede kommunerne, regionerne og Fødevarestyrelsen 188 nuværende og tidligere brandøvelsespladser, der kan være forurenet med PFOS.
Det er en trist sag, som er forfærdelig for de mennesker, der er blevet forgiftet med PFOS, men også for de landmænd, der har haft kreaturer gående på PFOS-områder og uforskyldt er blevet en del af sagen. I vores forening er vi ikke gået ram forbi.
Vi kan af og til være sure over de rigide systemer, der er, men i denne sag har det været rigtig godt med registreringer, da de berørte landmænd præcist har vidst, hvilke dyr der har græsset på forurenet jord.
Både Landbrug & Fødevarer og vores brancheforeninger har håndteret PFOS-sagen meget seriøst og professionelt. Det vil jeg gerne rose dem for.
|
|
Lær bestyrelsen at kende
For at du kan lære din bestyrelse bedre at kende, præsenterer vi i hvert nyhedsbrev et bestyrelsesmedlem. I dag kan du læse om:
Anette Nørgaard Jensen
Anette Nørgaard Jensen blev valgt ind i vores bestyrelse i marts 2010, da Kronjysk Landboforening og Århus-Hadsten Landboforening fusionerede og blev til Landboforeningen Kronjylland.
Anette og hendes mand Mogens har gården Engelsholm med 500 søer og 15.000 slagtesvin om året. Derudover har de 650 hektar jord med hvede, raps, byg og halm. Anette arbejder som køkkenleder ved Dansk Revision, men er involveret i bedriften i høsten og andre spidsbelastede perioder, hvor hun sørger for mad til det arbejdende folk. Anette og Mogens har døtrene Ida, Anne og Laura og barnebarnet Nohr. ’Jeg synes, det er vigtigt med et kvindeligt islæt i bestyrelsen, og jeg vil gerne være med til at løse opgaverne og præge de beslutninger, der skal træffes, i vores forening. For mig er forbindelsen mellem land og by vigtig. Skellet bliver større og større, og flere og flere kender ikke til, hvordan det er at bo og leve på landet. Derfor er jeg glad for at være formand for Åbent Landbrug i Kronjylland, hvor vi arbejder på at give byboere et indblik i, hvordan vores dagligdag er på landet, og hvor fødevarerne kommer fra. Hvert år efter nytår samler jeg foreningens Åbent Landbrug-udvalg, så vi sammen kan planlægge årets to arrangementer: Landmanden kommer til byen og 1. klasser på landet. Jeg er også medlem af Bevaringsudvalget i Randers Kommune, som rådgiver kommunen og udtaler sig til Miljø- og Teknikudvalget i konkrete sager. Vi kan for eksempel komme med forslag og retningslinjer til, hvordan, vi mener, bygninger skal bevares. Det er en spændende post, der gør mig klogere på Randers’ historie og sikrer, at vi bevarer den. /Anette Nørgaard Jensen
|
|
Har du meldt dig til Landbrugskonferencen?
Mandag den 22. november er der Landbrugskonference, som byder på spændende emner og oplægsholdere - og med tid til debat. På konferencen er der også mulighed for at få en snak med kollega. Du kommer til at sidde sammen med andre medlemmer fra Kronjylland. Du tilmelder dig her: Landbrugskonferencen.dk. Program Rød… gul… GRØN omstilling Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri: Dansk landbrug under omstilling Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer: Hvilke muligheder ser Landbrug & Fødevarer? Hvor bevæger vi os hen? Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker: Hvordan ser dansk landbrug ud om 10 år? Hvad skal du som landmand forberede dig på? Niels Dengsø, formand for DLG: Nyt forretningsområde: Hvilke muligheder er der i græs? Niels Skovgaard, formand for LandboUngdom: Kig fremad, og grib mulighederne Profil og image Lasse Bastkjær, kommunikationsdirektør Landbrug & Fødevarer: Hvordan arbejder Landbrug & Fødevarer med profil og image? Christian Bergmann Mølgaard, adfærdsekspert: Hvordan kan du som landmand skabe bedre forståelse for dit landbrug i lokalsamfundet? Jonas Wûrtz, Go Gris, og Finn Tukjær Schmidt, Peterslyst: Sådan arbejder vi med profil og image i dagligdagen.
|
|
Formand for LandboUngdom, Niels Skovgaard, er en af oplægsholderne på Landbrugskonferencen. Klik på billedet, og se med her...
|
|
|
Få løftet uddannelsesniveauet på din virksomhed - helt gratis
Dygtige medarbejdere oplever større trivsel, og større trivsel forbedrer bundlinjen. Rigtig mange danskere har svært ved at læse, stave, regne, og endnu flere døjer med at bruge IT. Det er heldigvis aldrig for sent at blive dygtigere – og der er lang række muligheder. Det kan AOF Midt hjælpe med. AOF-kurser er uden deltagerbetaling, da undervisningen er statsfinansieret. Kunne det være noget for dine medarbejdere? Du kan læse mere på www.aofcentermidt.dk eller kontakte læse-, skrive- og regneambassadør, Anne-Dorte Jensen, på telefon: 2324 7312.
|
|
|
Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02
|
|
|