Historisk lav grisenotering
For øjeblikket er der stor ulighed inden for de forskellige driftsgrene af vores erhverv. Griseproducenterne lider, mælkeproducenterne ser ind i et rigtig godt år, og markbruget afsætter afgrøder til en høj pris. Vi er opmærksomme på, at grisenoteringen er historisk lav, og at høje omkostninger til foder og energi gør ondt værre. Vi har tidligere været i perioder, hvor produktionen ikke har givet penge, og vi ved derfor også, at det nok skal vende. Spørgsmålet er bare hvornår. I 2019 var det næsten umuligt for planteavlerne at se lys for enden af tunnelsen på grund af tørke. Sådan er det at være griseproducent nu. Der er gode år, og der dårlige perioder. Det er barskt, og det kan være svært at se sig ud af, men tingene skal nok ændre sig. Forhåbentligt lysner det snart.
|
|
Generalforsamling
Torsdag den 24. marts holder vi generalforsamling i Velas-huset i Søften – som vi plejer. Men alt er ikke, som det plejer. Vi har nemlig været så heldige at overtale Henrik Lund, direktør i Naturli’ Foods, til at lægge vejen forbi vores generalforsamling for at fortælle om produktionen af plantebaserede fødevarer. Det er en trend, der bliver større og større, og i stedet for at stille os ud på sidelinjen og kigge på, kan vi lige så godt spille med og finde ud af, hvordan vi kan blive en del af udviklingen. Flere af vores bestyrelsesmedlemmer har begejstret fortalt om Henrik Lunds oplæg på Plantekongressen 2020, og jeg håber, vi får den samme oplevelse, når vi møder ham. Til generalforsamlingen vil jeg - som sidste år - barbere beretningen ned til et minimum, men håber efterfølgende, at vi får en bred og spændende debat. På valg Vi har en trofast bestyrelse, hvor de medlemmer, der er på valg, ønsker at genopstille. På valg er: Poul Jakob Bønløkke, Anette Jensen, Finn Bay-Smidt, Jesper Kviesgaard Thomsen og Christian Jensen.
|
|
Hvem skal være de heldige modtagere?
Tiden nærmer sig, hvor vi åbner for pengekassen og uddeler legater til unge landbrugsstuderende - men hvem skal vi uddele pengene til? Prik din søn, datter eller et andet ungt menneske på skulderen. Pengene gør mere gavn i en landbrugsstuderendes lomme end på vores bankkonto. Læs mere, og udfyld ansøgningsskemaet her: https://bit.ly/34xwfBr. Sidste frist er den 1. marts. PS: Det er fortrinsvist unge med tilknytning til Landboforeningen Kronjyllands område, der har chance for at få lidt ekstra skejser at forsøde studietiden med.
|
|
BNBO-aftaler
Det er kommet frem, at Kommunernes Landsforening (KL) er klar til at kaste håndklædet i ringen, når det kommer til opgaven med at lave frivillige aftaler i BNBO. Deres argument er, at det ikke bliver muligt at lave aftaler, så længe lodsejerne kan tage spørgsmålet om erstatning videre til Overtaksationskommissionen og få en højere kompensation. Det er en urimelig udmelding, når både lodsejere og vandværker er indstillet på at lave frivillige aftaler. Det er i øvrigt også kun muligt at tage sagen videre til taksationsmyndigheder, hvis der er tale om et påbud udsted af kommunen. I Landboforeningen Kronjylland anbefaler vi stadig, at du tager dialogen med vandværket og ser, om I kan nå i mål med en aftale ad frivillighedens vej. Det er vigtigt, at begge parter er realistiske i snakken om erstatning, og vi anbefaler, at du forbereder dig grundigt sammen med din rådgiver inden et møde med vandværket. BNBOerne er forskellige, og derfor er dialogen om en aftale mellem parterne stadig det vigtigste skridt. Nogle steder forsøger kommunerne at koble den generelle indsatsplanlægning for nitrat sammen med BNBO – det skal du naturligvis være opmærksom på. Selvom KL er ved at give op, fortsætter vi med at arbejde for løsninger. Vi er i løbende dialog med kommuner og vandværker, og håber, at vi med vores konstruktive tilgang kan sikre, at rammerne for de frivillige aftaler bliver endnu bedre.
|
|
Lær bestyrelsen at kende
For at du kan lære din bestyrelse bedre at kende, præsenterer vi i hvert nyhedsbrev et bestyrelsesmedlem. I dag kan du læse om:
Christian Therkildsen Sammen med min far driver jeg en økologisk mælkeproduktion med 400 køer og 300 hektar grovfoder-produktion. Vi har drevet økologisk mælkeproduktion siden 1997 og ser muligheder i netop den produktionsform. I sommeren 2021 solgte vi vores jord, bygninger og maskiner over i et APS med investorer bag. Vi var låst fast i et generationsskifte og kunne ikke komme videre i det set up, vi var i. Vi har i forløbet haft en fornuftig produktion og gode resultater, men da vi i 2008 valgte at få renteswap, endte vi med en stor gæld – og så var vi blacklistet i banken i forhold til at gennemføre et generationsskifte. Nu lejer vi os ind i stedet for at være ejere, og det giver nogle nye muligheder. Vi er kommet ind i et set up, hvor der er villighed til, at vi udvikler vores bedrift, så den matcher fremtiden. Bestyrelsesarbejdet Jeg blev valgt ind i bestyrelsen som 25-årig - det er ni år siden nu. Jeg er ikke god til at tie stille og kom til at sige ja, da jeg blev prikket på skulderen. Det har været en rigtig sjov og lærerig rejse, og jeg sætter stor pris på det samspil, vi har i bestyrelsen. Selv om vi er meget forskellige, trækker vi altid på samme hammel. Jeg brænder for den primære produktion. Min motivation i bestyrelsesarbejdet er, at vi skal have nogle ordentlige vilkår at arbejde under. Det gælder ikke kun mælkeproduktion, men inden for alle driftsgrene. Vi er nogle af de dygtigste i verden til at producere fødevarer. Det skal vi være stolte af. Vi skal fortsat udvikle os og bruge energi på at vise, hvad det er vi laver, og hvad det er, vi kan. Vi skal ikke lade os styre politisk, men producere det, forbrugerne efterspørger. I bestyrelsen har vi brug for dine input. Derfor håber jeg, at vi ses til generalforsamlingen den 24. marts. Det er vigtigt, at du giver din mening til kende, så vi i bestyrelsen er skarpe på, hvad der rører sig i vores forening. /Christian Therkildsen
|
|
Foråret er på vej
Det er skønt at mærke, at dagene allerede nu er blevet længere, og at se erantisser og vintergækker dukke op af jorden. Om nogle uger kan vi også høre agerhønsene kalde i jagten på at finde en mage. Når forårsbebuderne giver livstegn, ved vi, hvad der venter om hjørnet. Alle årstider har sin charme, men der er nu alligevel noget særligt ved foråret… /Christian
|
|
Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02
|
|
|