Af formand
Christian G. Jensen


Mail: alleenlund@gmail.com

Telefon: 23 26 96 25

Årets høst


Årets høst er i hus, og vi kan være mere end tilfredse. Det har været en nem høst, og vi er kommet ud med et godt resultat. Det er herligt, når vejret arter sig, og årets arbejde bærer frugt.
 
Det betyder selvfølgelig noget for økonomien, hvornår man har solgt sit korn. Nogle har ramt bullseye, mens andre har ramt forbi. Jeg tror dog, de fleste af os har ramt inden for skiven - særligt hvis vi har spredt salget af korn lidt ud.
 
I år har vi kunnet så vores efterafgrøder uden stres og jag, efter høsten var i hus. Hvor er det godt at opleve, at frøene spirer i jorden, når de bliver sået på det mest optimale tidspunkt, og ikke fordi vi skulle nå det på grund af en tidsfrist. 
 
Vi har også fået samlet og presset meget halm, som skal hjælpe os med at holde varmen i den kommende vinter. De lange perioder med tørvejr har gjort, at vi har kunnet køre efter mejetærskeren og samle halm uden nævneværdigt spild. Det er en god forretningsmodel. Dejligt at landbruget også kan byde ind på den dagsorden og nødvendigt med den usikre situation, vi er i.Et valg står for døren


Vi står over for et valg, der sandsynligvis bliver udskrevet inden for en overskuelig fremtid. Som led i klimaindsatsen har Enhedslisten netop præsenteret et forslag om at halvere hele den animalske produktion i Danmark. Der er ingen tvivl om, at det for os landmænd bliver et enormt vigtigt valg, og vi skal gøre, hvad vi kan for at påvirke, at vi får en regering, der vil landbruget.

Derfor er alle formænd for de forskellige landboforeninger i gang med at invitere ny-opstillede politiske kandidater ud på vores bedrifter. Målet er i første omgang at få skabt en relation og at få vist dem landbruget i virkeligheden. Senere vil formændene sammen med Landbrug & Fødevarer invitere politikerne på et mere formelt samlet møde.

I sidste uge holdt jeg møde med Lone Glarbo og Ulrik Knudsen fra Danmarksdemokraterne, og i denne uge skal jeg mødes med Linda Englyst fra Danmarksdemokraterne og Henrik Rejnholdt Andersen fra Moderaterne. Det er kandidater, der har en god chance for at komme ind i Folketinget ved det kommende valg.Lad os finde løsninger sammen

 
Af bestyrelsesmedlem Christian Therkildsen
 
Den 22. juli bragte TV Midtvest historien: ’Danmarks Jægerforbund: Tusindvis af rålamsdrab kan undgås med ny lov’. I indslaget hævder seniorforsker fra Dansk Jægerforbund, Carsten Riis Nielsen, at der skal politisk handling til for at undgå, at rålam dør, når der tages græsslæt.  
 
Der er vist ingen, der kan være uenige i, at vi skal passe på dyrene i naturen. Det har jægerne en interesse i, og det har vi som landmænd en interesse i. Som landmænd bor og lever vi i naturen, og vi vil selvfølgelig dyrene det bedste. Det skal der ikke være tvivl om.

Når det er sagt, kan det også skade os økonomisk at ramme et rålam, da vi risikerer at få det med i foderet til vores dyr. Selv har jeg en aftale med en jæger, der kommer og jager vildtet væk inden 1. og 2. slæt, hvor risikoen er størst. Det er der også mange andre landmænd, der har. Vi vil gerne være med til at gøre en indsats for at undgå det, men det sker, og det vil også komme til at ske i fremtiden.
 
Lad os stoppe med at pege fingre ad hinanden og i stedet stå sammen om at finde de gode løsninger. Vi har ikke brug for mere rigid lovgivning. 

Husk at beskære dine træer


En lille hilsen i E-boks fra Syddjurs Kommune fik mig til at beskære mine træer langs vejen. Jeg have ikke tænkt over, at det skulle gøres, men det har stor betydning for trafiksikkerheden. Hvis træer og buske breder sig for langt ud over vejen, kan det give problemer i trafikken – og det kan være farligt. Det kan - og skal - vi være med til at afhjælpe. Derfor vil jeg opfordre dig til at tjekke, hvordan bevoksningen ser ud langs dine veje. Måske er det tid til at finde motorsaven og buskrydderen frem?

 


Lær din bestyrelse at kende

 
For at du kan lære din bestyrelse bedre at kende, præsenterer vi i hvert nyhedsbrev et bestyrelsesmedlem. I dag kan du læse om Jesper Kviesgaard, der blev valgt ind i vores bestyrelse i 2014 og har været med lige siden. Jesper repræsenterer deltid og sidder med i den fond, der uddeler priser til vores generalforsamling.

- Jeg er gift med Louise og sammen har vi Josefine og Lærke på 11 og 14 år. Vi bor på en ejendom lidt udenfor Hadsten, hvor jeg driver et hobby-landbrug på 15 hektar med korn og raps. Jeg arbejder som produktspecialist inden for grise i Danish Agro. Jeg har tidligere været med i et I/S i en svineproduktion, men solgte i 2019 min del tilbage, da banken ikke var med på de idéer, der var på tegnebrættet.

- I landboforeningen er vi talerør for vores medlemmer. Vi bringer den jordnære og praktiske hverdag for en landmand ind i Landbrug & Fødevarer. Vi har også en vigtig opgave lokalt i vores samarbejde med kommunerne – og der er sket rigtig meget hen over årene. Gennem dialog og en løsningsorienteret tilgang er vi kommet tættere på at forstå og samarbejde med hinanden. Det er en rigtig god udvikling. Det er vigtigt, at vi arbejder for de rammevilkår, vi har i landbruget.
 
/Jesper Kviesgaard

 


 

Bliv klogere på det nye klimaværktøj


Nykredit og SEGES Innovation inviterer til klimadag i Søften mandag den 10. oktober. Her bliver du klogere på, hvordan Nykredit arbejder med klima og bæredygtighed i forhold til landbruget. Du får også viden om det nye klimaværktøj ESGreen Tool - og får hjælp til at komme i gang.

Det er gratis at deltage.

Tid og sted
Mandag den 10. oktober 2022 kl. 17.00-22.00
Trigevej 20 8382 Hinnerup

Tilmeld dig
Du kan læse mere og tilmelde dig her: Klimadag i Søften: https://bit.ly/3CWCz4G


Landbrugskonferencen 2022: Knastørt KLIMA... eller?


Sammen med de andre foreninger bag Velas inviterer vi igen i år vores medlemmer til en skarp og spændende landbrugskonference med temaet: Knastørt KLIMA, eller...? Jeg håber, du vil bakke op om arrangementet.

Konferencen finder sted mandag den 14. november klokken 14:00-21:00 på Hotel Pejsegarden i Brædstrup.

Her kan du blandt andet opleve fødevareminister Rasmus Prehn, formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard og Peter Mogensen, der er vært på debatprogrammet Mogensen og Kristiansen. De vil i en paneldebat drøfte, hvordan vi kan få de politiske visioner til at hænge sammen med din og min hverdag som landmænd.

Du kan også høre ejerne fra Farmdroid og Stoneless fortælle om deres iværksættereventyr.

Du kan læse mere om konferencen her: Program

Det er gratis at deltage for medlemmer inklusiv husstand og medarbejdere. 
 
Tilmelding

Du tilmelder dig her: Ja tak jeg deltager 

God arbejdslyst


Der er mange ting, vi skal overveje og have styr på som landmænd. Lige nu står vi over for at skulle så vintersædsafgrøder, men hvornår er det rigtige tidspunkt? Skal du så tidligt som alternativ til efterafgrøder, eller er det bedre at vente for at komme noget af ukrudtet til livs? Det er svært at agere i et datotyranni, men det er vigtigt, at vi holder fast i fornuften, fagligheden og den viden, vi har. 

/Christian

Besøg vores Facebook side


Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02