Mandag den 12. december afholdt landboforeningerne Kronjylland og Midtjylland i fællesskab et stort medlemsmøde, for at klæde deres landmænd på til at håndtere kravet om frivillige efterafgrøder i 2017 og 2018.

161212 Medlemsmde frivillige efterafgrder 

Omkring 100 landmænd var mødt op i Viborg for at høre mere om de kommende frivillige afgrøder. Det var et spændende møde, med god stemning, høj faglighed og udfordrende politiske spørgsmål. Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug og Fødevarer, introducerede mødet ved at beskrive den politiske baggrund for de kommende frivillige efterafgrøder.

”Overordnet set har vi med Fødevare- og Landbrugspakken fået meget af det, vi har peget på i Erhvervet. Mulighed for at gøde til økonomisk optimum, og en målrettet regulering, det er vi glade for” udtaler Lars Hvidtfeldt ”Men der er også en betaling, blandt andet disse frivillige efterafgrøder i 2017 og 2018. Det er bøvlet, men vi skal vise, at vi kan, så vi kan fortsætte i den rigtige retning”, afslutter han.

Planteavlskonsulent i LMO, Børge Olesen Nielsen, forklarede meget præcist hvad landmændene bør være opmærksomme på, da man allerede nu med fordel, kan sætte sig ind i, om de frivillige efterafgrøder er noget, der skal prioriteres først i 2017. Jon Birger Pedersen, chefkonsulent i SEGES gav en grundig gennemgang af de mere tekniske detaljer.

” Vi er glade for at kunne invitere vores medlemmer til dette møde, da vi tror, der er behov for afdække nogle usikkerheder og formidle den nyeste viden vi har om de frivillige afgrøder”, udtaler Frede Lundgaard Madsen formand i LandboForeningen Midtjylland. Christian Jensen, formand for LandboForeningen Kronjylland supplerer, ” Vi skulle nødig risikere, at vi ikke når i mål med de frivillige afgrøder, således at vi efterfølgende pålægges obligatoriske efterafgrøder uden kompensation. ”

Meget kort:

  • De frivillige efterafgrøder skal udelukkende kompensere for den mulige merudledning ved forhøjet N-kvote i 2016/17 og 2017/18.
  • De frivillige efterafgrøder placeres på markniveau, og på landmand.dk kan man se, om man kan søge tilskuddet på 700 kr./ha.
  • Landmænd der udnytter den maksimale gødningskvote udnyttes, og Landmænd som er placeret i et område med krav om efterafgrøder på over 10 % bør være særligt opmærksomme.
  • De frivillige efterafgrøder er ikke det samme som de eksisterende MFO-efterafgrøder og pligtige efterafgrøder. De er et nyt krav, på nye arealer.