Af formand
Christian G. Jensen


Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon: 23 26 96 25

Christian fortæller fra Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning den 9. og 10. november

 

Vi er glade for, at vores næstformand, Poul Jakob Bønløkke, på delegeretmødet blev valgt ind i Landbrug & Fødevarers sektorbestyrelse for økonomi og virksomhedsledelse. 

På delegeretmødet vandt den siddende viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, over Torben Povlsen, formand i Centrovice.
- Vi er overraskede over, at ikke flere kunne se, at Torben kunne blive en god viceformand med det, han har præsteret. Jeg havde forventet et mere lige resultat, men demokratiet har talt. Torben fortsætter sit arbejde for fuld kraft, og der er ingen sure miner, siger Christian.

 

260 deltog i landbrugskonferencen i Brædstrup

Landbrugskonferencen mandag den 14. november med titlen "Knastørt klima - eller..." bød på paneldebat om politik kontra praksis med formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, det konservative folketingsmedlem Mona Juul, og Peter Mogensen, tænketanken Kraka. Her blev der blandt andet diskuteret Co2-afgift og reduktion af udledninger fra landbruget.  
Vores næstformand, Poul Jakob Bønløkke, var på scenen og fortalte om bæredygtig ledelse, og hvordan han tænker det bæredygtige landbrug og biodiversitet ind i sin bedrift. 
Planteprotein i markedet og hele processen bag det blev også belyst, og konferencen sluttede af med den gode ide til fremtidens landbrug. 
 

 

Folketingsvalg: Jeg håber, at landbruget kommer til at fylde mindre i debatten

 

Hvorfor har landbruget og Co2-afgtiften fyldt så meget i debatten under valgkampen, når vi ikke fylder ret meget i det daglige? Det har jeg grublet en del over. Især Co2-afgiften har fyldt meget, men også at venstrefløjen synes, at det er nødvendigt at udtage 200.000 hektar jord. 

Jeg havde hellere set et blåt flertal, men jeg hylder demokratiet, og jeg accepterer selvfølgelig resultatet. 

På delegeretmødet sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at landbruget skal lade være med at kæmpe imod en Co2-afgift. For den kommer, og landbruget skal i stedet søge dialogen og forsøge at påvirke den så meget, at afgiften bliver til mindst mulig gene for erhvervet. 

Regeringsforhandlingerne følger jeg tæt, og jeg håber på en regering ind over midten, men lad os se, hvad der sker. 


Klimaaftale med Favrskov Kommune bliver skudt i gang i januar


Vi har indgået et klimasamarbejde med Favrskov Kommune over en toårig periode. Kommunen har bevilget 200.000 kroner pr. år til projektet, der går ud på, at 30 landbrugsbedrifter skal lave klimaregnskab. De får efterfølgende en rapport og en handlingsplan om, hvordan de kan sænke klimaaftrykket. 

Jeg forventer, at vi finder 30 landbrug, der ønsker at deltage i projektet og få et indblik i, hvordan de kan sænke klimaaftrykket. 

Vi har kickoff møde med borgmesteren den 3. januar 2023, hvor jeg håber og tror på et godt fremmøde. 

I Randers Kommune har vi udvalgt syv bedrifter af forskellig karakter, som skal være med i et forsøg med at udarbejde en skabelon for en grøn handlingsplan til brug i fremtiden. 

 




 


Lær din bestyrelse at kende: Poul Jakob Bønløkke
 

- Jeg er næstformand i Landboforeningen Kronjylland, og jeg er netop blevet genvalgt til sektorbestyrelsen for økonomi og virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer. Desuden sidder jeg i bestyrelsen for Velas.Jeg er 45 år, gift med Anne, og sammen har vi tre piger på 17,16 og 11 år. Vest for Aarhus driver jeg en familievirksomhed Lyngbygård Gods, og jeg blev selvstændig i 2001. I 2009 gik vi i gang med et generationsskifte, som blev gennemført i 2019. Jeg er 4. generation på gården med fem ansatte, og de spænder vidt fra en elev til en medarbejder, der har været ansat i 45 år.
 
. På gården med ca. 1.200 hektar har vi planteavl med hvede, byg og hestebønner i fremavl til opformering af såsæd. Så har vi raps og frøgræs, som vi dyrker til henholdsvis olie og fodboldbaner. Vi er også halmleverandør til forsyningsselskabet Kredsløb i Aarhus, så mange aarhusianere har fået billig halmvarme. Udlejning er også en stor del af driften, og blandt andet lejer Poul Jakob jord ud til Lyngbygård Golf. 

Poul Jakob gør sig tanker om øget oplevelsesøkonomi i fremtiden.
- Vi ligger bynært, og jeg tænker på forskellige aktiviteter omkring gården som f.eks. overnatningsmuligheder til golfbanen, glamping og trætop hytter. Vi har før haft lejet arealer ud til teambuilding og paintball, så mulighederne er der.  

-Jeg er engageret i flere bestyrelser, fordi det er spændende at være med til at flytte lidt på tingene i dansk landbrug og finde løsninger. Og så er jeg tæt på den nyeste viden og ser, i hvilken retning tingene går. Jeg får også et godt netværk, som altid er en fordel at have.  

- Bæredygtighed og biodiversitet gør jeg mig også mange tanker om. ESG-rapportering og det samfundsansvar, der ligger i det, er jeg bevidst om. Sammen med kommunen er jeg involveret i et klimaprojekt om jordfordelings- og lavbundsprojekt.


Besøg vores Facebook side


Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02