Af formand
Christian G. Jensen


Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon: 23 26 96 25

Pas på jer selv i en travl tid


Nu er vi i slutningen af april, og mange er ikke færdige med at så. Vejret har i år ikke været med os, og det stresser mange landmænd. Der er også andre stressfaktorer lige nu: en stigende rente, kornpriserne falder, og gødningen har vi købt for dyrt. Gyllen bliver i beholderen, fordi det har regnet så meget, at vi ikke kan køre med den.

Det kan give spekulationer og har måske i værste fald indflydelse på nattesøvnen, men så må vi bare sige, at vi som erhverv altid er kommet videre, og at dette også går over på et tidspunkt. 
Vi arbejder i højere grad under pres for tiden, og vi skal huske at passe på hinanden under sikre forhold. Så vi ikke skal høre flere historier om landmænd og medarbejdere, der kommer til skade eller i værste fald ikke kommer hjem i live. 

Husk at gå i seng, når I er trætte, skift chauffør ved behov og generelt ikke arbejde 20 timer i døgnet. Selv om jeg godt ved, at der er pres på lige nu.

God arbejdslyst.


 

Politikerbesøg på ChristiansborgForeningssekretariatet har her i april arrangeret flere besøg hos politikere på Christiansborg. Flere af mine formandskolleger har været derovre og har haft mulighed for at tale landmændenes sag over for de politikere, der træffer de for os så vigtige beslutninger. 

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen fik besøg, og på mødet med ham kom formændene ind på i landbrugets evne og mulighed for at opfylde kravene til den grønne omstilling. Ministeren vil, som tidligere nævnt, gerne modtage landmændenes oplevelser af unødig bøvl og urimeligheder.
Den meget aktuelle sag med de nye ejendomsvurderinger blev også diskuteret med Jacob Jensen.

Landbrugsordfører Ida Auken fra Socialdemokratiet har også haft besøg. Med hende talte formændene om CO2-afgiften på landbrugets biologiske processer. Hun ønsker mere biogas og grøn energi, hvor landbruget kan bidrage. Pyrolyse og præcisionslandbrug er hun også optaget af.

En gruppe formænd har også besøgt klimaordfører for Venstre, Linea Søgaard-Lidell og formand for Miljø- og Fødevareudvalget, Hans Kristian Skibby. Hos begge blev CO2-afgiften diskuteret blandt andre emner.

Den nye ejendomsvurdering kan ramme landbrug under 15 ha
Der har den seneste tid været stor debat om de nye ejendomsvurderinger. Især ejere af mindre landbrugsejendomme skal være opmærksom på den besked, de kan få i e-boks. De nye kategoriseringer, som bliver sendt ud, vil danne grundlag for de foreløbige nye ejendomsvurderinger. 
Især deltidslandmænd skal være opmærksomme, da de kan blive ramt af de nye vurderinger. Man kan blive nedklassificeret til parcelhus med en helt anden beskatning. 

Husk at bruge din mulighed for at klage, hvis du mener, at din ejendomsvurdering er forkert. Ellers kan du vælge overgangsordningen. 

Læs mere hos Velas.

 

 

Formanden deltog i debat om havmiljøet
 Tirsdag i sidste uge deltog jeg i en paneldebat om at få skabt liv i havet arrangeret af Naturpark Mols Bjerge og Hovedet i Havet på forskningsskibet Aurora, der lå i Ebeltoft Havn.

Havets tilstand, presfaktorer, og hvordan vi generelt forbedrer biodiversiteten og havets miljøtilstand i den østjyske del af Kattegat var det, debatten handlede om.

Vi havde hver et minut til at præsentere os selv, hvorefter debatten gik i gang. 

Blandt andre deltog også professor ved Aarhus Universitet, Stiig Markager i panelet, og han og jeg havde en aktiv diskussion. Han mener, at landbruget har den primære skyld for situationen i havene, og at det altoverskyggende problem er udvaskning af næringsstoffer fra landbruget. Alene en begrænsning af dette, mener Stiig Markager, kan redde havene.

Jeg kommenterede, at det ikke er landmændene, der udleder mest. Undersøgelser viser, at landbruget  om vinteren står for den største udledning. Men om sommeren er det ikke landmændenes næringsstoffer, der er den primære årsag til iltsvindet. 

Efter debatten kom to tilhørere hen til mig og sagde, at jeg gjorde det rigtig godt i debatten.

 

Vi er klar til næste skridt i klimapartnerskabet med Favrskov Kommune


31 landmænd fra vores område har tilmeldt sig klimaprojektet, hvor de får målt udledningerne på deres bedrifter og får rådgivning fra Velas i, hvordan de kan reducere udledninger.

Næste skridt en en workshop 22. maj, hvor alle 31 landmænd er samlet og får den første rapport over mulighederne for reduktion præsenteret. Derefter følger erfagrupper, hvor landmændene kan inspirere hinanden.

 

Mød bestyrelsen: Morten SchnackMorten Schnack driver landbrug i selskabsform med ca. 40 ejendomme i forskellige former sammen med familien Vinderslev. I alt producerer selskabet Møgelholt A/S mfl. 300.000 grise om året og driver 2500 ha.
Landbrugene bliver i det daglige drevet af driftsledere, mens Mortens Schnacks arbejde går ud på at lede og udvikle selskabet.
Han er selv ejer af gården Nybrogård med udsigt over Mariager Fjord, og her er hans tre børn på 14, 12 og 11 år født. Mortens kone er også selvstændig med frisørsalon i Hobro. Møgelholt A/S lejer i dag stalde og jord på Nybrogaard.

- På et tidspunkt blev der efterspurgt avlsdyr, og det arbejde var jeg i gang med, men kun i privat regi. Jeg blev spurgt, om jeg udelukkende ville producere avlsdyr til salg, som kan være indbringende, men også med risici. Jeg havde 2200 søer i produktion og en stor butik. Da jeg i forvejen havde plus 20 ejendomme sammen med familien Vindeslev, var det nærliggende at avlsdyrene skulle produceres i dette fællesskab. Således kunne vi forsyne egne selskaber.

Konstant vækst
Væksten har været konstant og senest er der overtaget en ejendom ved Silkeborg med 1000 søer og 134 hektar i selskabet Thorupgaard P/S. Mortens arbejde har ændret sig meget i løbet af årene.

- Før kørte jeg traktor og arbejdede hos grisene, men nu er jeg i højere grad forretningsmand. Uanset hvad man vælger at arbejde med, er der udfordringer, men der er også mange muligheder. Faktisk er der så mange, at vi ikke har tid til at gribe dem alle. Vi har en forpligtelse til at have overblik over det, vi laver, og væksten skal ikke løbe fra os.

Morten er med i Landboforeningen Kronjyllands bestyrelse, fordi han synes, det er spændende at arbejde med landbrugspolitik.  

- Jeg bliver informeret om, hvad der sker politisk. Min baggrund er utraditionel og alternativ, og i bestyrelsen bidrager jeg med en anden side af landbruget. Der bliver flere af min slags i fremtiden, så jeg supplerer de andre i bestyrelsen. Når medlemmerne beder bestyrelsen om hjælp, kan jeg bidrage med en anden viden end dem, der har privatejede gårde. Griseproduktion er mit speciale, og jeg sidder i griseudvalget. 

Situationen i griseproduktionen
Morten giver her et overblik over situationen i griseproduktionen.
Branchen har i et stykke tid været præget af lave priser og enorme stigninger på bl.a. foder og energi. Vi har set chokerende regnskaber, f.eks. da vores fælles avlsselskab Danbred kom ud med et negativt resultat på en kvart milliard.

Der har generelt været en overproduktion af grise og således kollapsede markederne, da flere historiske begivenheder ramte griseproduktionen negativt. Resultatet blev lukninger af flere produktionslandbrug og senest lukningen af vores Sæby-slagteri. Det er en yderst ærgerlig udvikling.
Balancen i økonomien er ved at vende tilbage, men der er sket et stort indhug i den animalske produktion i Danmark. Som producenter må vi være parate til flere tilpasninger, men samtidig arbejde for at arbejdspladserne, viden og udvikling i vores erhverv bevares, således vi fortsat kan være verdensførende i griseproduktion.

 

 

Madskoler søger frivillige instruktører til sommeren 20234H Madskoler søger frivillige instruktører til sommerens Madskoler for børn i alderen 8-12 år.
Hvor: I madkundskabslokaler de steder, hvor lokale ildsjæle samler et team af frivillige

Hvornår: mandag- fredag kl. 8-16 i ugerne 26 og 31 (man behøver ikke deltage begge uger)

Giv madglæden videre og…
• Udvid dit netværk
• Gør en forskel for dig selv og andre
• Udvid dine kompetencer
• Få en uforglemmelig oplevelse

Du behøver ikke være en mesterkok – alle frivillige er velkomne.
Tag gerne andre instruktører eller del det gode budskab

Læs mere og tilmeld dig på www.madskoler.dk

Madskoler udbydes af 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA1000

 

 

Medlemsfordele til sommeren

Mangler du havemøbler eller en ny grill, kan alle aktive medlemmer få rabat.

Havemøbler/Slot Møbler
Når solen står højt på himlen, og det dufter af sommer, læser du måske en god bog i liggestolen eller inviterer familie og venner til udendørshygge. Nyd det endnu mere med lækre havemøbler fra f.eks. Caneline eller WOUD - parasoller, haveborde, havestole oma. Se hele Slot Møblers sortiment på www.slotmoebler.dk.
Alle aktive medlemmer får 22% rabat på listepris inkl. fri transport til kantsten ved køb over DKK 4000.
 
Grill & tilbehør/LOMAX
 
Lomax har et stort sortiment i grill, grilludstyr, engangsservice, haveredskaber, pools, redskabsskure, drivhuse, orangerier, havemaskiner og haveartikler.
Aktive medlemmer med et cvr.nummer får:

 

  • 5% på Apple, Sonos, håndkøbsmedicin samt gaver
  • 8% på elektronik, blæk & toner
  • 12% på alle andre varer
  • DKK 250 på første køb over DKK 1.000.

 
Udendørsbeklædning/fritidstøj/Billig Arbejdstøj
 
Billig-Arbejdstøj tilbyder aktive medlemmer 25% rabat på alle varer, og de har et stort sortiment i praktisk fritidstøj til børn og voksne. www. billig-arbejdstoj.dk.

Se alle medlemsfordele her.


Besøg vores Facebook side


Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02