Svin

L&F bakker op om Fødevareministerens fempunktsplan mod MRSA

Fødevareminister Dan Jørgensen har i dag fremlagt en fempunktsplan for at begrænse spredningen af MRSA fra svinestalde til omverdenen.

Planen vil hjælpe, mener Landbrug & Fødevarer.

PRESSEMEDDELELSE - 03. jun 2014 fra L&F:

"Håndvask, tøjskift, en god dialog med dyrlægen og en rådgivningstjeneste, der kan hjælpe med råd og vejledning om, hvordan man kan reducere spredningen af bakterier og sygdomme fra stalden. Det er nogle af de tiltag, Fødevareminister Dan Jørgensen foreslår i sin fempunktsplan for inddæmning af MRSA i svinebesætninger, og det er tiltag Landbrug & Fødevarer bakker op om.

- I vores egne forholdsregler for svinebesætninger med MRSA fremhæver Videncenter for Svineproduktion håndvask og tøjskifte som en god stopper for smittespredning, så det er vi rigtig glade for, at ministeren har fremhævet i sin plan. Samtidig bakkes det op med en rådgivningstjeneste, som kan gå aktivt ind og rådgive både landmanden ude på gården og sundhedspersonalet om MRSA. På den måde sikrer man, at fagpersonerne er ordentligt informeret, hvilket vil hjælpe til at begrænse smitten, siger Jan Dahl, dyrlæge og chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Han fremhæver samtidig, at en god dialog om smittebeskyttelse mellem dyrlægen og den enkelte landmand som et godt initiativ i planen.

- Det er altid vigtigt at tage sin dyrlæge med på råd, og det at få en styrket dialog om, hvad den enkelte landmand selv kan gøre på sin egen bedrift for at reducere en spredning af bakterier eller for at beskytte sin gård mod sygdomme, er helt centralt, hvis man vil inddæmme MRSA i svinebesætninger, siger Jan Dahl.

Jan Dahl minder dog om, at MRSA CC398, der er den særlige MRSA type, som findes i svinebesætninger, er én af mange MRSA-typer, hvoraf størstedelen intet har med svin eller andre husdyr at gøre.

Fakta:
MRSA CC398 er én af mange MRSA-typer.

Ca. halvdelen af alle personer er på et givet tidspunkt bærere af stafylokokker.

Almindelige, ikke-resistente stafylokokker er årsag til 1.500 tilfælde af blodforgiftning om året og 300 dødsfald.

MRSA er årsag til ca. 20 tilfælde af blodforgiftning om året. 1 til 2 af disse er CC398.

MRSA CC398 er påvist hos svin, kvæg, hunde, katte, fjerkræ eller andre dyrarter i en lang række lande, herunder Norge, Sverige, Tyskland, Holland, Nordamerika etc.

MRSA CC398 spredes mindre end andre MRSA fra menneske til menneske, men spredning kan finde sted.

MRSA CC398 opfattes ikke som fødevarebåren, og er sjælden i områder, hvor der ikke er animalsk produktion.

MRSA CC398 spredes mellem besætninger ved handel med svin og med dyrlæger, rådgivere, kontrollanter og andre personer, der besøger flere besætninger hver dag.

Der er ikke en direkte sammenhæng mellem spredning af MRSA CC398 og antibiotika-forbrug."

For yderligere informationer:
Marie Grabow Westergaard, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf. 30178871, mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Jan Dahl, chefkonsulent i Landbrug og Fødevarer, tlf. 3339 4406, mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.